duminică, 22 iunie 2008

Neglijenţa unor medici de la "Grigore Alexandrescu" a adus un bebeluş în pragul morţii


Ziarul "Curentul" vă prezintă cazul şocant al părinţilor Kirotich Dankan Kandash şi Mihai Maria, care au ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală cu bebeluşul lor, Kirotich Gabriel Kiplagat, în vârstă de numai trei zile, cu o problemă ce, în mod normal, ar fi trebuit să se rezolve destul de uşor. Starea în care se află astăzi copilul este extrem de gravă, iar medicii se aşteaptă ca acesta să moară. Părinţii dau vina pe nepăsarea a doi medici, doctorul conferenţiar Ion Bâscă, cel care a operat copilul şi a pus diagnostic fără a-i face teste sau analize amănunţite, şi doctorul Simona Moşescu, cea care, spun părinţii, a dus copilul în starea în care se află în prezent, adică intubat şi pe punctul de a muri. Şi, pentru că ei vor ca aceştia să plătească, au făcut plângere la Colegiul Medicilor, dar nu li s-a dat încă niciun răspuns. Cât despre o anchetă în spital...

Copilul s-a născut în luna aprilie a acestui an la spitalul Universitar din Capitală, prin cezariană. Însă la numai trei zile de la naşterea lui, părinţii au constatat că acesta nu eliminase meconiul (materiile fecale formate în intestinul fătului, care, în mod normal, se elimină imediat după naştere). Astfel că bebeluşul a fost dus la Spitalul "Grigore Alexandrescu" unde a fost preluat de chirurgul Orlando Marinescu. I s-a facut o radiografie şi s-a ajuns la concluzia că are obstrucţie intestinală, însă nu se cunoştea cauza. Astfel că a doua zi, bebeluşul urma să fie operat de conferenţiar doctor Ion Bâsca. Intervenţia chirurgicală s-a efectuat, iar după aceasta, părinţii au fost anunţaţi că bebeluşul avea un meconiu vâscos şi au fost obligaţi să facă ileostomie (deschiderea chirurgicală a ileonului la exterior prin piele pentru a evacua pe aici conţinutul intestinului). Acest tip de meconiu apare cel mai des în situaţia în care copilul are fibroză chistică. Drept urmare, părinţilor li se spunea de fiecare dată de fibroză chistică, fără a se ţine cont că poate exista şi un alt diagnostic. Mai mult decât atât, pentru a se pune acest diagnostic, era nevoie de analiza genetică sau măcar de testul sudorii.

Copilul nou-născut este supus altei operaţii chirurgicale

După operaţie, starea copilului nu s-a ameliorat, ba mai mult, a făcut chiar şi septicemie. Una din multele lovituri, şi printre cele mai grele, părinţii au primit-o într-o zi de duminică, când au fost anunţaţi că bebeluşul lor este pe moarte şi ar trebui să vină să-l vadă. "Burtica lui era meteorizată şi prezenta o stare de sepsis destul de urâtă, aşa ni s-a spus. Doctorul de gardă ne-a comunicat că bebeluşul are nevoie de Humaglobim şi am tot reuşit prin intervenţia dumneaei să facem rost", îşi aminteşte Maria acele clipe de groază. Însă copilul a rezistat până luni dimineaţă. Părinţii, îngroziţi, încercau să afle dacă bebeluşul a fost văzut de chirurgul Bâscă şi dacă va fi operat sau nu. "Numai că de la neonatologie ni se spunea că nu a fost văzut de niciun chirurg şi că nu ştiu nimc". Şi pentru că nu i se spunea nimic, Maria a început să sune la cunoştinţe "sus-puse". Abia cu ajutorul unei intervenţii, copilul a fost văzut de doctor Bâscă. "La puţin timp după aceea, dr. Bâscă a ieşit afară şi ne-a comunicat că nu ştia despre cine e vorba şi de asta s-au purtat aşa", declară Maria. Apoi, medicul i-a explicat că pruncul are fibroză chistică. "Am fost trimisă să vorbesc cu un doctor care se ocupă de fibroză chistică. Menţionez încă o dată că s-a pus acest diagnostic fără niciun fel de investigaţie", spune Maria. Între timp, s-a realizat radiografia, iar mama a fost înştiinţată că bebeluşul va fi operat din nou, dar de data aceasta de către dr. Marinescu. După finalizarea operaţiei, acesta îi anunţă că " a studiat mai bine intestinele şi a constatat că poate fi vorba şi de un alt diagnostic. Abia atunci intestinele lui au fost analizate corespunzător, şi s-a înclinat şi spre un alt diagnostic, acela de megacolon".

Părinţii au făcut singuri analize la o clinică particulară

"Noi, între timp, am cerut sânge şi l-am dus la laborator pentru a afla dacă bebeluşul are sau nu fibroză chistică, pentru că nimeni nu făcea analiza, spunându-ne că mai întâi trebuie să iasă de la reanimare, deşi se preluau mereu probe de sânge.", povesteşte mama copilului. Din analizele făcute la un laborator particular, pe cheltuiala lor, părinţii au desluşit misterul : rezultat negativ de fibroză. Tot atunci au aflat că nou-născutului i se recoltase un fragment de intestin pentru biopsie. Lucrurile s-au liniştit după cea de-a doua operaţie iar copilul evolua bine. Numai că a intervenit un alt medic.

"Noroc" cu asistentele...

Copilul a fost dus apoi la pediatrie, pentru a fi hrănit, supravegheat şi apoi dus acasă. Numai că aici au apărut alte probleme, mult mai grave. "Deşi testul genetic de fibroză chistică era negativ, am fost trimişi cu bebelusul la dr. Simona Moşescu, care se ocupa de fibroza chistică". Însă a ieşit şi rezultatul biopsiei: megacolon congenital total (dilataţie permanentă a colonului însoţită şi de o hipertrofiere a pereţilor unui organ şi, uneori, a lungirii sale). Şi pentru că trebuia hrănit, i s-a pus un cateter central. Numai că mama copilului a observat că pruncul sângerează. A cerut să fie văzut de un chirurg, însă i s-a spus că trebuie un motiv pentru aşa ceva. Cu greu, a venit totuşi un chirurg "care s-a uitat puţin la cateter şi a pus doar o compresă cu betadină şi gata". A doua oară, aceeaşi poveste, un simplu pansament. Peste alte câteva zile, mama copilului a observat că este ceva în neregulă, motiv pentru care a chemat asistenta. "Bebe se mişcase şi a scos cateterul. Două asistente au zis că îl vor scoate ele, deşi nu este de competenţa lor, un cateter central trebuie scos de chirurg. Nu am fost de acord cu asta, dar eram ignorată. În final, au realizat şi ele că nu este de competenţa lor, astfel că l-au dus la analize.", spune Maria. Însă greşelile au continuat, ceea ce a dus copilul într-o stare mult mai proastă. A făcut septicemie din cauza cateterului, conform analizelor. "Eu am aflat de cauza septicemiei din raportul pe care l-am cerut eu de la d-na doctor Moşescu, pentru a vedea şi alţi medici evoluţia copilului, şi dacă mă pot ajuta", spune Maria. Mai mult, conform acesteia, copilului nu i se făceau clisme decât la insitenţele ei sau chiar deloc, chiar dacă avea mare nevoie de ele, era pusă, în ciuda faptului că nu are cunoştinţe medicale, să-i facă "toaleta atât la ileostoma cât şi la operaţie, deşi cred că asta e de datoria asistentelor. Mai mult decât atât, am fost rugată să îi fac eu clismă bebeluşului. De toaletă m-am ocupat eu pe toată perioada, dar clismă am refuzat să fac."

Au pus un copil cu un virus transmisibil lângă bebeluşul şi aşa bolnav

Însă copilul a depăşit şi momentul septicemiei, numai că, în salon cu el, s-a adus un copil cu rotavirus (infecţie care se manifestă la sugar prin diaree gravă, urmată de deshidratare severă care îi poate pune viaţa în pericol) şi bronşiolita (infecţie a bronhiilor mici, care produce manifestări respiratorii severe). "Deşi dr Moşescu cunoştea starea bebeluşului, că abia depăşise momentul septicemiei, în momentul în care a aflat ce boli avea celălalt copil nu a luat nicio măsură de izolare. La doar câteva zile, bebeluşul a fost contaminat cu rotavirus şi a început să tuşească". Lucrurile s-au complicat foarte mult iar starea bebeluşului a devenit din ce în ce mai gravă. Burtica s-a meteorizat şi avea colici puternice. "A fost nevoie să se ajungă într-o stare gravă şi cu masca de oxigen ca să realizeze că puteau fi evitate astfel de lucruri.", spune Maria. Iar culmea cruzimii unor oameni a căror primă calitate este aceea de a salva vieţi este că îi spun acestei mame deznădăjduite că nu are la ce să se aştepte de la acest copil! Poate să trăiască?

"Din punct de vedere chirurgical, se evidenţiază lichid gălbui clar şi în cantitate redusă în cavitatea peritonială, anse intestinale subţiri dilatate, şi în porţiunea distală cu conţinut meconial până la aproximativ 20 cm de valvele ileocecale, unde calibrul intestinal se îngustează brusc, ileonul distal din aceasta zonă fiind foarte îngust, la fel ca şi întreg cadrul colonului şi conţinând meconiu vâscos."- extras din raportul medical dat de dr. Simona Moşescu.

"Deoarece ilestoma iniţială este nefuncţională, se intervine din nou chirurgical în data de 14.04.2008 şi se practică a doua iliostomă la 20 cm în amonte de cea anterioară şi se recoltează fragment de ilion pentru biopsie." -extras din raportul medical dat de dr. Simona Moşescu.

Niciun comentariu: