duminică, 22 iunie 2008

O tragedie tulceana. Familia lui Sorin Manea acuza medicii tulceni de malpraxis


Rudele barbatului decedat duminica, la cateva ore dupa ce a fost trimis acasa de medicii de la U.P.U. Tulcea ca fiind sanatos, cauta responsabilii mortii subite si dureroase a acestuia. Evident, cei vizati si acuzati de malpraxis sunt medicii tulceni care s-au ocupat de cazul barbatului de 32 de ani, mai exact dr. Gheorghe Leahu, aflat de garda la U.P.U. in ziua prezentarii acestuia, si medicul Cecilia Jitea, directorul medical al Spitalului Judetean, care a asigurat in continuare garda la Urgente, si care a incercat resuscitarea pacientului in acea seara fatidica, dupa ce a fost adus pentru a doua si ultima oara la spital.
Inceputul sfarsitului
Povestea a inceput duminica in jurul orei 15.00, cand lui Sorin i s-a facut brusc rau acasa. Sotia acestuia povesteste ca Sorin acuza dureri puternice in piept si voma continuu. A fost chemata Ambulanta care a sosit la domiciliul familiei Manea la 15.50. Dumitru Valcu, directorul Serviciului de Ambulanta Tulcea, a declarat ca echipajul care a descins la domiciliul lui Sorin Manea a consemnat ca barbatul prezenta dureri, acuzand o afectiune cardiaca. "Bolnavul era foarte agitat, spunea ca simte o ghiara in piept si vomita continuu", a declarat dr. Valcu.La 15,52 bolnavul a fost adus de mbulanta la Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea, unde a fost consultat de medicul de garda Gheorghe Leahu abia la ora 17,50, dupa spusele familiei. Conform declaratiei Mioarei Manea, sotia lui Sorin, doctorul Leahu i-ar fi spus bolnavului ca "este perfect sanatos, i-a administat un algocalmin,l-a trimis acasa, sfatuindu-l sa se lase de fumat pentru a-i ceda durerea din piept". Mioara mai sustine ca Sorin Manea ar fi insistat sa-l consulte un medic cardiolog, dar "doctorul Leahu a refuzat categoric si ne-a trimis acasa, afirmand ca Sorin era sanatos tun. Dupa cateva ore, sotul meu a murit cu zile. Daca ar fi fost consultat de un medic cardiolog, ar fi put fi salvat".
Tragedia unei familii
Conform afirmatiilor sotiei, starea sanatatii lui Sorin Manea s-a inrautatit continuu dupa ce a fost trimis acasa de doctorul Leahu. Familia a apelat, din nou la ambulanta, la ora 22.00 Directorul Serviciului de Ambulanta Tulcea, Dumitru Valcu, spune ca, la acea ora, bolnavul intrase deja in stop cardio-respirator, decesul biologic instalandu-se. Pacientul a fost adus la 22.20 la spital fiind preluat de Cecilia Jitea, directorul medical al Spitalului Judetean, medic specialist in terapie intensiva, care era de garda. Dr. Cecilia Jitea a declarat ca a incercat timp de jumatate de ora sa-l resusciteze, fara, insa nici un rezultat. "Am dat, vreme de jumatate de ora, tot din mine, si am primit ce am primit: acuze. Oricum, asta mi-e meseria si as face la fel pentru oricine, oricand. Sorin Manea a fost adus decedat de cei de la Ambulanta. Au incercat si ei sa-l resusciteze si l-au adus si la Spital pentru a se incerca si aici toate manevrele de resuscitare, ceea ce s-a si intamplat, fara succes, din pacate. Documentele Serviciului de Ambulanta sunt martore in acest sens, documente pe care le-am trimis si la Ministerul Sanatatii, si domnului prefect", a declarat dr. Cecilia Jitea.
Sotia decedatului a depus plangere la Parchet
Mioara Manea, sotia decedatului, a depus o plangere la Parchetul Tulcea in care ii acuza pe medicul Leahu si pe directorul medical al spitalului, Cecilia Jitea, de malpraxis. Acuzele constau in faptul ca Leahu ar fi pus un diagnostic gresit si a refuzat sa-l trimita pe Sorin in sectia cardiologie a spitalului pentru a fi consultat de un specialist. Cecilia Jitea, director medical, este acuzata de sotia defunctului de nerespectarea procedurilor medicale privind preluarea cazurilor de urgenta.
Ancheta pe toata linia
Chirica Lefter, prefectul judetului, a declarat ca, paralel cu ancheta procurorilor, "pentru elucidarea circumstantelor care au produs moartea lui Sorin Manea, Autoritatea de Sanatate Publica Tulcea si Colegiul Medicilor au demarat propriile anchete".
Directorul A.S.P., Dr. Adriana Argetoianu ne-a declarat aseara ca probe prelevate in urma necropsiei cadavrului lui Sorin Manea au fost trimise la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", rezultatele ce vor veni de-acolo urmand a fi edificatoare pentru a stabili cauza decesului barbatului. "Suspiciunile au vizat diagnosticul miocardita acuta de etiologie necunoscuta precum si cel de meningita acuta de etiologie de asemenea necunoscuta. A fost o moarte subita din cauze necunoscute. Vom afla ce-a fost de fapt abia cand vom primi raspunsul de la «Mina Minovici»", a spus seful A.S.P. Tulcea
Pana atunci, insa, Colegiul Medicilor Tulcea, care s-a autosesizat, se va reuni astazi in sedinta, prilej cu care vor fi ascultate si analizate declaratiile tuturor medicilor mai mult sau mai putin implicati in aceasta poveste, respectiv dr. Gheorghe Leahu, dr. Cecilia Jitea, dr. Dumitru Valcu. Dr. Emilia Stamate, presedintele Colegiului Medicilor, ne-a declarat ca dupa sedinta Colegiului vor putea fi trase unele concluzii privitoare la cauzele mortii lui Sorin Manea, insa ultimul cuvant si cel mai avizat apartine Institului Mina Minovici.

Niciun comentariu: